Epi-Derm.hu
1021 Budapest, Hárshegyi út 2. Bejelentkezés: 09:00-18:00 +36 30 229 6262

Tartós szőrtelenítés rádiófrekvenciával (RF) + IPL villanófénnyel

//epi-derm.hu/wp-content/uploads/2019/05/ipl_szortelenites_cover.png

A tartós szőrtelenítés során a rádiófrekvenciás (RF) és nagyenergiájú fény (IPL) energia kiemelkedő hatékonysággal és sokkal biztonságosabban használható, mint egy csak villanófénnyel működő készülék! 

A két úton történő energia bevitele kiszélesíti azok körét akik a korábbi módszerekkel szőr- vagy bőrszínük miatt nem voltak hatékonyan kezelhetők.

Kinek javasolható ilyen típusú kezelés?

Két csoportba lehet sorolni a kezelésekre jelentkezőket:

1.) azok akiknek a bőre fizikailag nem bír más technikájú végleges szőrtelenítő eljárást: begyulladnak a szőrtüszők, pigmentációs egyenetlenség vagy hegesedések alakulnak ki, visszaforduló szőrszálak (nem tud a szőrszál a felszínre jutni) alakulnak ki, érzékeny a bőrük és nagyon fájdalmas a rendszeres gyantázás vagy a epiláló gép használata.

2.) másik csoportba tartozók nem szeretnének sűrűn a szőrtelenítéssel foglalkozni, szeretnének hosszabb távú megoldást találni a problémájukra.

Végleges szőrtelenítés férfiaknak is!

Az utóbbi időben egyre több férfi veszi igénybe a végleges(tartós) szőrtelenítést. Leggyakoribb kezelési terület a hónaljak szőrtelenítése, a mellkas és a hát szőrtelenítése. A hónaljak szőrtelenítésének kedvező mellékhatása az izzadékonyság csökkentése. A hát és a mellkas vagy az arc szőrtelenítésénél nem a szőrtelenség a cél, csak a durva erős szőrzet ritkítása és gyengítése, ezért nem is kell “sok” kezelésben gondolkodni.

Nagyon praktikus lehet a problémás területen 1-2 kezelés, mert ezután ezek a gondok jelentősen lecsökkennek!

Mennyire biztonságos az eljárás?

Nagyon! A két energia kombinációja más készülékekhez viszonyítva, a biztonságot és a hatékonyságot növeli meg. A készülék minden impulzus leadása alatt (200 millisecundum), 10x méri meg a kezelt területen levő szövetek ellenállásának gyengülését az energiabevitel hatására. Amennyiben túl nagy lenne a bőr terhelése, egy impulzuson belül a készülék leszabályozza először az RF leadást, ha ez nem elég akkor a fényenergia leadást is.
Valószínűleg a biztonságosság is nagyban hozzájárult az ELOS technológiával működő készülékek USA-ban való gyors elterjedéséhez!

A biztonságosság másik nagyon fontos része a szaktudás és a tapasztalat – minden kezelést szakorvos végez!

Végleges szőrtelenítés kezelés előtt

• Ezzel a technológiával gyakorlatilag minden bőrtípust lehet hatékonyan kezelni, de természetesen akkor a legideálisabb, ha a páciens önmagához mérten a legvilágosabb (nem napozott vagy szoláriumozott és nem használt barnító krémet) bőrszínű. Amennyiben ez teljesen nem betartható, kezelni akkor is lehet, de a hatékonyság némileg csökken.

• Nagyon fontos, hogy a végleges szőrtelenítendő területet ne „csipeszeljük” vagy gyantázzuk/epiláljuk a kezelést megelőző 3-4 hétben! A szőrtelenítő hatás a szőrtüszőben és a szőrcsatornában levő szőrszál pigmentjei által elnyelt energia hővé alakulása révén jön létre. Nincs szőrszál= nincs mit „kiégetni”!

Közvetlen a beavatkozást megelőzően (~24 ó.) a kezelendő felületet le kell borotválni! Amíg a bőrben és a szőrtüszőben szükséges a hőenergia kiváltása, úgy a bőr felszínén felesleges (az égett szőrszag is kellemetlen). Sok nő idegenkedik a borotva használatától arcon, pedig a közhiedelemmel ellentétben ez nem erősíti a szőrzetet.

Kezelés menete

A kezelések általában fekvő helyzetben történnek, egy orvosi vizsgálóágyon. A páciens védőszemüveget vesz fel, majd a kezelendő felületet átlátszó ultrahang zselével kenjük be. Ennek fontos szerepe van a rádiófrekvenciás és fényenergia akadály nélküli bőrbe juttatásában.
A kezelőfej – bőrrel érintkező része – két hűtött fémelektróda által közrefogott kristályüveg, mely lefedett területét tekintve 25×12 mm nagyságú. A gépnek a bőrtípusnak megfelelő beállítása után, a kezelőfejet enyhe nyomással a bőrre helyezzük és egy gomb megnyomásával működésbe hozzuk, „elsütjük”. Ez egy 200 millisecundum idejű villanást hoz létre. A kezelőfejet hézagmentesen az előző terület mellé rakva ismételjük a folyamatot mindaddig, míg a célterületünk el nem fogy.

Szőrtelenítés kezelés időtartalma

Ez természetesen a kezelt felület nagyságától függ. Az egyéni méretkülönbségek miatt ez egyes területeknél némi időeltérést eredményez. Tájékozódásul néhány átlagos időt említenék:

• hónaljak – kb. 15 perc;
• teljes arc – kb. 30 perc;
• lábszárak – kb. 1 óra;
• teljes hát – 60-75 perc.

Fájdalmas a szőrtelenítő kezelés?

Szinte minden fényterápiás szalon és rendelés úgy hirdeti az IPL szőrtelenítő és lézerkezeléseket, hogy fájdalommentesek. A nagyenergiájú villanófényes és lézeres készülékek az energia leadás pillanatában csípő vagy szurkáló érzést kelthetnek. Ennek intenzitása több tényezőtől függ.

• alkati tűrőképesség, bőrérzékenység;
• egy embernél is a különböző bőrterületek eltérően érzékenyek a külső behatásokra;
• attól függően, hogy a kezelt bőrterületen milyen vastagságú, milyen pigment tartalmú és milyen sűrűségű szőrzet van, a bőrben felszabaduló energia is nagymértékben változik.

Ezekből az következik, hogy egy kezelésen belül is változó érzetek jelentkeznek. Persze a helyzet nem vészes, mert az érzeten javít a hűtés, vagy ha ez sem elég akkor zsibbasztó krémmel lehet enyhíteni a csipkedő érzést.

Mikor nem hatékony a kezelés?

Abban az esetben, ha a szőrszál és a szőrtüsző sem tartalmaz pigmentet (ősz), a hatékonyság jelentősen csökkenhet. Ennek mérlegelése leggyakrabban az arc egyes területein lehet fontos. Amennyiben a kezelni kívánt területen az ősz szálak látható többségben vannak, akkor próbakezelést érdemes végezni: egy kiválasztott területen több kezelést végzünk, majd értékeljük az eredményt. Előfordulhat ugyanis az, hogy a szőrszálak őszesnek látszanak de a szőrtüsző még tartalmaz annyi pigmentet, hogy a kezelés megfelelő eredményt adjon! A próbakezelések ilyen esetben indokoltak, mivel kis költséggel eloszlathatják vagy megerősíthetik kételyeinket!