Epi-Derm.hu
1021 Budapest, Hárshegyi út 2. Bejelentkezés: 09:00-18:00 +36 30 229 6262

Akne – pattanásos bőr kezelése

//epi-derm.hu/wp-content/uploads/2019/05/pattanasos_cover.png

Az akne az emberi populáció 90%-át érinti valamikor életük folyamán. Kialakulása több tényezőre vezethető vissza: genetika; a faggyúmirigy kivezető csövében létrejövő fokozott elszarusodás; hormonális változás; egy a faggyúmirigyben élő baktérium (propionibacterium acnes) túlburjánzása; hormonális tényezők.

A kezelést alapvetően két típusra lehet osztani:

1. külső kezelések: minden esetben alapvető, a szervezet terhelése nélkül a tünetek enyhítésére és megszüntetésére, a hegesedések megelőzésére. Mivel az aknés állapot évekig tarthat és általában a bőrfelszín egy kis részét érinti, fontos a minél hatékonyabb külső kezelés beállítása, mert gyógyszerszedés elkerülhető lehet. Ebben a harcban nagy előrelépést jelent a ZO kezelés megjelenése, mert hatékonysága nagyban lecsökkenti a belső kezelések szükségességét.

2. belső kezelések: abban az esetben, ha a helyi kezeléssel már nem tudjuk a megfelelő eredményt elérni, a külső kezelés kiegészítésére. Ezek lehetnek antibiotikus, hormonális vagy egyéb úton, az egész szervezetre ható készítmények.

Egyedi és kósza rémhírek miatt sokan elutasítanak olyan kezelést, melyet állapotuk indokolna.
Megfelelő orvosi kontroll mellett a kezelések nem kockázatosak!

A fényterápia a külső kezelések egyik lehetősége.

A kék fény rendszerek 400nm és 420nm közötti hullámhosszúságú fényt bocsájtanak ki. A Propionibacterium Acnes uroporphyrin-t és coproporphyrin-t termel és ez a kék fény által aktiválható, ezzel instabillá válik, szabad oxigéngyököket termelve, melyek megölik a baktériumot.
Az Intenzív Pulzáló Kékfény (IPL) és a Rádiofrekvencia (RF) energiája kombinálva ugyanazon pulzálási eljárás során hat a porphyrinekre és atrófiát eredményez a faggyúmirigyekben.
Heti 1 vagy 2 x , összesen 8 alkalommal, fokozatosan növekvő energiával kezeljük az érintett felületet. Ezután ritkább, fenntartó kezelésekre lehet áttérni.