Kockázati tényezők

Habár a ELOS technológia nagyon biztonságos eljárás és a terápia biztonsági mutatója igen magas, néhány esetben lefolytatása megfontolandó vagy nem ajánlatos.

Mint bármely orvosi eljárás esetében, nagyon fontos, hogy a páciens megfelelően tájékozott legyen . Ezt a célt szolgálja az esztétikai kezelések előtt ingyenes konzultáció . A következőkben pár fonntosabb dologra hívnám fel a figyelmet :

 • Napfénnyel szembeni abnormális reakció kórtörténete: napfény-allergia.
 • Fényérzékenységet okozó gyógyszerek : Az ismert fényérzékenységet okozó gyógyszert szedő páciensek esetén próbakezelést kell végezni a test egy nem feltűnő területén, mielőtt egy ELOS technológiájú programot ajánlanánk. Az ilyen betegek kezelésével járó kockázatok: fokozott duzzanatok, fájdalom, purpura, abnormális pigmentáció .
 • Isotretinoin-t szedő páciens (nem kizáró tényező): Az isotretinoin fényérzékenységet okoz , bár ennek erőssége egyén és dózisfüggő . Próbakezelés elvégzése ajánlatos.
 • Terhesség: Ez az a helyzet , amikor vakarjuk a fejünket!!! Terhesség és szoptatás ideje alatt szinte minden , nem létfontosságú kezelés tilos ! DE , senki sem gondolhatja komolyan , hogy pl.: hónalj, bajusz vagy lábszár szőrtelenítése bármi veszélyt jelentene a terhes nőre vagy a babára !
 • Gyanús anyajegyek vagy bőrsérülések: semmilyen körülmények között nem szabad kezelni nem egyértelműen jóindulatú bőrelváltozást. Ez is fontos érv amellett, hogy a kezeléseket bőrgyógyász szakorvos végezze , vagy a kezelés előtt szakorvosi konzultáció történjen !
 • Irreális elvárások: az egyik legfontosabb ellenjavallat bármilyen esztétikai beavatkozással szemben. Minden kozmetikai beavatkozás sikerének titka a páciens elvárásainak megfelelő  , hatékony kezelés. A páciens céljainak és elvárásainak egybe kell esnie az eljárás  nyújtotta lehetőségekkel. Jelentős tapasztalattal kel rendelkezzünk a javasolt eljárással kapcsolatosan , hogy az valóban a páciens elvárásait szolgálhassa . Ha nincs ilyen kezelés a birtokomban arról tájékoztatást adok és javasolhatok olyan kollégát, vagy intézményt , ahol megfelelő eszközökkel és tapasztalattal rendelkeznek.

 

Relatív ellenjavallatok

 • Sebgyógyulást befolyásoló egészségügyi körülmények. A súlyos és kezeletlen, a sebgyógyulást károsan befolyásoló egészségügyi problémákkal küzdő pácienseket alaposan meg kell vizsgálni, és általában el kell kerülni az ELOS kezelések alkalmazását. Kezeletlenszisztémás lupus, scleroderma, reumatoid artritisz, porpheria, kezeletlen diabétesz, Buerger kór, arterioszklerózis és aktív vitiligo elég súlyos ellenjavallatok a terápia ellen. Habár nagyon ritkán, de az ELOS kezelés okozhat kisebb felhám-sérülést, és ezek a betegségek a gyógyulás hatékonyságát csökkenthetik és hegek, vagy abnormális pigmentáció alakulhat ki.
 • Syncumar, Aspirin vagy egyéb vérhígítók szedése. Ezek hatására purpura (apró bevérzések) alakulhat ki, különösen rozaceás pácienseknél. Próbakezelés javasolt.
 • Isotretinoin szedésének estleges megszakítása. Elméletileg az isotretinoin nem befolyásolja a komplikációmentes ELOS kezelés eredményét, mivel itt a hámképződés nem játszik szerepet. Azonban az isotretinoin néhány páciensnél fényérzékenységet okozhat és a felhám esetleges felszakadásakor az isotretinoin mellékhatásaként fellépő hámképződési problémák a felhám gyógyulását veszélyeztetik.
 • Nem egészségügyi okok. Az irreális elvárásokkal és pszichológiai problémákkal küzdő, valamint a kezelés végig vitelét vállalni nem tudó pácienseknek nem ajánlott az ELOS kezelés.
 • Nemrég barnult le. Az olyan pácienseknek, akik erősen lebarnulva jelentkeznek a kezelésre, nem ajánlott az azonnali kezelés. Ilyenkor magas az epidermális reakció, a felhólyagosodás és az abnormális pigmentáció előfordulása. A biztonságos eljárás ekkor az, hogy 3-4 héten keresztül teljes fényvédő kezeléssel halványítjuk a barnulást.