Botox kezelések

Mimikai ráncok kezelése

Az arcbőr egyes területeinek ráncosodásában legfontosabb szerepe a mimikai izmok működésének van. A mimikai izmok speciálisak abból a szempontból, hogy nem csontról-csontra irányul a munkájuk és ízületet mozgatnak, hanem a koponyacsontról  indulva valamely bőrterület mozgatása és gyűrögetése a feladatuk. Ez egy életkorig következmények nélkül folyik, vagyis amikor az izom nem működik a bőr felszíne ránctalanul kisimul, köszönhetően a szövetek rugalmasságának. Idővel ez a rugalmasság csökken és már nyugalmi állapotban is maradhatnak felszíni redők. Még fontosabb , hogy az élet során folytonosan használt mimikai izmok egyre „kigyúrtabbak” lesznek és nyugalmi állapotban is van feszességük.

Az „A”típusú botulinom toxin az idegek ingerület átvitelét gátolja, vagyis az idegrendszeri utasítás nem jut át az izomra és nem húzódik össze. Ez az anyag a természetben fellelhető formájában és dózisban halálos méreg, azonban az orvostudomány a tisztított és pontosan adagolható készítményekben, régóta biztonságosan használja a kóros izomműködések gátlására. A veszélyes dózis ezred részének a célzott  izomba történő juttatásával annak működése hónapokra leállítható. A ráncosodást okozó izomműködés így kiiktatódik, és a veszélyeztetett arcfelszín sima marad. Mivel a nem működő izom használatáról a szervezet „le is szokik”, ezért az ismételt beadások egyre hosszabb ideig hatékonyak ( 3-6 hónap ). Fontos a szakértelem, hogy hova és milyen dózis beadásával érhető el a kívánt eredmény. Elsősorban a szem-orr környéki  és homlokon levő ráncok megszüntetésére használjuk.

 

Fokozott izzadás / hyperhidrosis

Nagyon zavaró és a mindennapi életet megnehezítő probléma a hónaljakban (esetleg tenyereken vagy talpakon) fokozott mértékben és látszólagos ok nélkül jelentkező izzadás. Az eddig használt kezelések (izzadáscsökkentő ecsetelők, dezodorok, nyugtató típusú gyógyszerek szedése stb.) sok esetben nem jártak megfelelő eredménnyel. A botox lokális beadása   megszünteti a fokozott verejték-elválasztást. A hosszú ideig – akár 6-10 hónapig – tartó hatás érdekében sok ponton kell kis mennyiséget a bőr felszíne alá juttatni. Ezeknél a botox kezeléseknél két következménnyel kell számolni:

A nagy felületeknek sok a botox igénye, emiatt a kezelés költséges, de a hosszan tartó eredmény kárpótol (hónaljak ~90 e.Ft)

Tenyéren és talpon a botox sok kis szúrással történő beadása fájdalommal jár, amit hűtéssel vagy lidocain vezetéses érzéstelenítéssel csökkenteni lehet (a hónalj kezelése nem fájdalmas).