Alapfogalmak

Kicsit „száraz”, de hasznos!

Mindenki hallott már a lézerekről és nagyon sokan hallottak az IPL-ről is. Mind a kettő nagyenergiájú fény, de mi a különbség köztük?
Az emberek szeretnek mindent sorba rakni és minősíteni ezért nagyon gyakori kérdés az is, hogy melyik a jobb vagy erősebb kezelés.
A lézeres és az IPL rendszer is alapvetően egy doboz, ami fotonokat bocsát ki.

– A lézereknél a kibocsátott foton típusát, azaz jellemző tulajdonságait, pl. hullámhossz és frekvencia, a lézer dobozában található közvetítő közeg határozza meg. Minden közvetítő közegnek, legyen az pl. gáz (pl. szén-dioxid), színezék (pl. pulzáló színes lézerek), kristály (pl. alexandrit), vagy szilárdtest (pl. dióda), megvan a jellemző hullámhossza, mely a közvetítő közeg atomstruktúrájától és a periódusos rendszerben elfoglalt helyétől függ.

A foton sugárnyalábot konzolos kar vagy száloptika szállítja a célponthoz, esetünkben az arc vagy a test bőrére.
A lézeres rendszerben valamennyi foton azonos hullámhosszú, rezgésszámú és koherens.

– Az intenzív pulzáló fényt (IPL) kibocsátó rendszer széles spektrumú hullámhosszon bocsát ki fotonokat (500-1300 nm). Speciális lezáró szűrők blokkolják a kiválasztott szint feletti hullámhosszú fény áthaladását. Az 515 és 1200 nm közötti hullámhossz teszi sokoldalúvá az intenzív pulzáló fénnyel működő rendszereket. A pulzáló optikai rendszerek , már bizonyították a bőr állapotának javításában hatékonyságukat, hiszen szó szerint különböző fotonok százai érik egyidőben a bőrt, 580-980 nm-ig. E fotonok mindegyike célpontot keres, (kromofór= fényelnyelő anyagi részecske) hogy átadja hőjét. Szelektív fototermikus hőt szállít, amely roncsolja és halványítja a megcélzott kromofórt, korrigálva ezzel a bőrhibát.

Az intenzív pulzáló optikai (IPL) technika, számos kórkép javítására képes – lézerek ezzel szemben inkább egy töltettel, egy célpontra összpontosító fegyverhez hasonlíthatók.
A lézeres és az IPL rendszerek esetében is a felhasználó állíthatja be a J/cm2-ben mért energiasűrűséget, azaz az intenzitást.

A fotonok relatív vonzása az egyes kromofórokban rejlő fizikai tulajdonságokon és a foton hullámhosszán múlik, amit a lézerben használt közvetítő közeg kémiai összetétele, illetve IPL-nél az alkalmazott szűrők száma határoz meg. Az emberi bőr három alapvető kromofórt tartalmaz, melyek az esztétikai lézergyógyászatban fontosak: ez a hemoglobin, a pigment és a víz.
Amikor a kromofór elnyeli a fotont, hő képződik. Ezt a hőt a foton bocsátja ki, a megcélzott kromofór mikrokörnyezetében és akörül; ez okozza a célpont biológiai roncsolását és remélhetőleg az eltüntetését is.
A foton-kromofór kölcsönhatás kulcsfontosságú sajátossága, hogy megakadályozza a szomszédos felületekre, a felhámra és az irhára irányuló túlzott hőátadást. Ez a szelektív fototermolízis!
Nos, a fentiekben megismertük az intenzív pulzáló optikai rendszereket, az IPL-t és az abláció nélküli lézeres rendszereket.

Az ELOS forradalmian új technológiaként az intenzív pulzáló optikai és rádiófrekvenciás energiák előnyeit ötvözi!

Az alkalmazott technológiának a dermális mátrix optimális felmelegítését kell elérni a bőr javítása és a bőr javításával együtt járó kollagén-elasztin és alapállomány termelés fokozásának érdekében. A Syneron Elos technológiája a dermális mátrix hőleadását szelektív rádiófototermolízissel éri el. )

Az ELOS technológia egyazon impulzuson belül kombinálja a nagy intenzitású optikai energiát, és a bipoláris rádiófrekvencia energiát.